Elektronski katalog

Elektronski katalog

Knjižni fond Pozajmnog odeljenja poseduje preko 80.000 bibliografskih jedinica iz svih oblasti ljudskog stvaralaštva. Strukturu fonda uglavnom čine dela domaće i strane književnosti, ali značajno mesto ima i stručna knjiga, naučno-popularna literatura, knjige na stranim jezicima (mađarski, rumunski, slovački, nemački i engleski). 

Pristup knjigama je slobodan, a njihov sistemski UDK smeštaj dozvoljava našim korisnicima lako snalaženje u fondu. Izdvojene su školska lektira za srednju školu, takozvana sekundarna literatura iz teorije i istorije književnosti, književna kritika i estetika. Brzu i adekvatnu informaciju našim korisnicima omogućava automatizovani katalog publikacija. Matrica ovog odeljenja je rad sa korisnicima, praćenje njihovih intersovanja i potreba. Korisnička struktura je heterogena, ali su đaci i studenti naša najbrojnija grupa. Njihova interesovanja su raznolika, usmerena ciklusima knjiga iz epske fantastike, ali i onim temama koje se bave problemom odrastanja. Lista dezirata i najčitanijih knjiga se gotovo poklapaju, a to su uvek novi aktuleni naslovi, svetske i domaće književnosti, različith žanrovskih vrsta. Odeljenje vodi računa i o korisnicima profilisanog čitalačkog ukusa.

Knjižni fond se obnavlja nabavkom knjiga savremenih pisaca koji artikulišu aktuelnim temema, izražajnom stilskom i jezičkom estetikom.