Elektronski katalog

Elektronski katalog

Naučno odeljenje Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” sastoji se iz tri celine - čitaonice, internet i novinske čitaonice i referensne zbirke. Čitaonica koja je klimatizovana i opremljena WI-FI pristupom Internetu pruža odlične uslove za sve one kojima je potrebna radna atmosfera. 

Referensna zbirka Gradske narodne biblioteke bogata je i raznovrsna. U njoj se nalazi preko 30000 publikacija, mahom monografskih kojima je moguće služiti se u čitaonici. U čitaonici se neprekidno nalazi i dežurni bibliotekar koji korisnicima stoji na usluzi, bez obzira da li im je potrebna publikacija ili informacija. U okviru referensne zbirke najviše publikacija je iz oblasti humanističkih nauka - filologije, sociologije, psihologije, religije, filozofije i istorije, a nešto manje iz oblasti takozvanih tehničkih nauka. Gradska narodna biblioteka može da se pohvali zaista odličnom zbirkom publikacija iz oblasti ekonomije i menadžemnta, a za njom nimalo ne zaostaje ni zbirka iz oblasti prava. 

Ono što je veoma važno jeste da se stručni tim bibliotekara neprekidno obnavlja referensni fond i pokušava da ga prilagodi strukturi korisnika. Drugim rečima, u koordinaciji sa zrenjaninskim fakultetima nabavljaju se one publikacije koje će biti od koristi studentima koji uče u našem gradu. Biblioteka, kao kulturna i obrazovna institucija, neprekidno teži ka usavršavanju svojih usluga i u tom smislu je naučno odeljenje mesto na kojem se informišu i edukuju, ne samo naši korisnici, već se i zaposleni u Gradskoj narodnoj biblioteci. Zbog toga su i spremni da se nađu korisnicima na usluzi.