U organizaciji Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin u Zrenjaninu, u periodu od 4. do 15.maja 2015. godine, održana je 41. dečja manifestacija Pesnička štafeta. Manifestacija u kontinuitetu traje od 1975. godine i uz Zmajeve dečje igre ubraja se među najstarije manifestacija za decu u Srbiji. Jedinstvenom je čini kako specifičan koncept realizacije, tako i broj učesnika: gostujući pesnik za decu devet dana putuje sa bibliotekarima Dečjeg odeljenja Biblioteke, i u školama Srednjeg Banata i opštine Titel predstavlja svoje stvaralaštvo i bira najuspešnije poetske radove osnovaca. Uz afirmaciju i dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu,  razvoj kreativnosti i afirmacija kulture čitanja važni su ciljevi manifestacije.

Gostujući pesnik ovogodišnje Pesničke štafete bio je jedan od naših najpoznatijih stvaralaca dečje književnosti, Ljubivoje Ršumović. Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin objavila je Ršumovićevu knjigu Marinirane priče, mahom u stihovima povodom ovogodišnje manifestacije.

Kuriozitet jeste da je, od postanka manifestacije naovamo, ove godine prijavljeno najviše škola učesnica: Ršum i zrenjaninski bibliotekari obišli su tačno 60 škola na području Srednjeg Banata i opštine Titel. Pored škola u Zrenjaninu i opštinama: Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej i Titel, manifestaciji zrenjaninske biblioteke priključila se ove godine i kikindska opština. Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin ostvarila je izuzetnu saradnju sa svim školama-učesnicama, učiteljima, nastavnicima, bibliotekarima i učenicima.

Oko 2500 predstavljenih pesama ušlo je u takmičarsku konkurenciju. Preko 10 000 osnovaca od I do VIII razreda učestvovalo je i pratilo manifestaciju. Od 200 pesama koje su bile u konkurenciji za nagrade, izabrano je 12 pesama u kategoriji: jedna prva, dve druge i tri treće, kako za niže, tako i za više razrede. Dodeljene su i specijalne nagrade za organizaciju programa.

Zahvaljujući Kompaniji TELEKOM SRBIJA, svih 12 nagrađenih učesnika 41. Pesničke štafete dobilo je na poklon tablet-računar.

Glavni pokrovitelj dečje manifestacije Pesnička štafeta je Grad Zrenjanin. Manifestaciju su podržali i: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, izdavačke kuće Laguna, Pčelica, Vulkan, Kreativni centar, ProPolis Books, Zavod za udžbenike, Beograd, medijski pokrovitelji: Radio Zrenjanin, List Zrenjanin, EBItv, Portal I love Zrenjanin, Kompanija Gomex, Keramika Jovanović, Zrenjanin, Mrkšićevi salaši Srpski Itebej, Agrodukat, Kulturni centar Zrenjanina.