Knjižara

Knjižara "Klub knjige"

Pesnička štafeta - završna svečanost

Sa završne svečanosti jubilarne 40. Pesničke štafete

Kviz Šta znam o bajkama

Kviz Šta znam o bajkama

Gostovanje Uglješe Šajtinca u Klubu knjige, knjižari Zrenjaninske biblioteke

Gostovanje Uglješe Šajtinca u Klubu knjige, knjižari Zrenjaninske biblioteke

Песничка штафета 2018

Obeležavanje 70. rođendana Pipi duge čarape

Obeležavanje 70. rođendana Pipi duge čarape

Kontakt

Gradska narodna biblioteka
"Žarko Zrenjanin"
Trg slobode 2, Zrenjanin
tel.: +381 23 566 210
faks: +381 23 530 744

Radno vreme

Radnim danima 7:30 - 19:30 časova
Subotom 9:00 - 13:00 časova

Članarina

Cena članarine za godinu dana iznosi 500 dinara. 
Članska karta važi za sva odeljenja biblioteke.

Blog "Čitalačke značke"

blog Čitalačke značke

Društvene mreže

U saradnji sa Predškolskom ustanovom Zrenjanin, Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" u okviru Dečje nedelje svake godine organizuje kviz za predškolce Šta znaš o bajkama.
Moto ovogodišnje Dečje nedelje je: "Moje je pravo da živim srećno i zdravo - za odrastanje bez nasilja".
U kvizu koji će se održati na Dečjem odejenju biblioteke od 27. septembra do 5. oktobra učestvovaće predškolci iz 15 zrenjaninskih vrtića.
U ovom prilogu možete naći raspored poseta vrtića biblioteci.

U Narodnom muzeju Zrenjanin održana je treća radionica u okviru projekta "Storytelling u Muzeju".
Tema radionice bila je "Bečkerečka tvrđava", a autori, Ana Davidovac i Jelena Đorđević Perc, bibliotekarke Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ u saradnji sa kustosom Narodnog muzeja, Dejanom Vorgićem, predstavili su deci lokalnu istoriju kroz formu autorske bajke.
Kroz upoznavanje sa poznim srednjim vekom i potonjim periodom na našim prostorima, predstavljena je moćna građevina koja je trajala i odolevala kroz dve stotine godina, a danas se o njoj zna više kroz legende nego same istorijske činjenice. Učesnici u radionici, učenici četvrtog razreda OŠ „Đura Jakšić“ i učiteljica Sonja Vujaković imali su prilike da kroz interaktivnu formu, uz usmeno pripovedanje (storytelling), pred odabranim muzejskim eksponatima upoznaju vitezove i štitonoše, razgovaraju o etičkom kodeksu, svakodnevnom životu i bolje upoznaju svoj grad i ustanove kulture koje u njemu čuvaju zavičajno nasleđe.
Projekat „Storytelling u Muzeju”, podržan i finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja, započet je u maju 2018. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin.
U realizaciji učestvuju Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i Narodni muzej Zrenjanin. Planirane radionice namenjene su deci nižeg osnovnoškolskog uzrasta i obrađuju zanimnjivosti iz lokalne istorije i tradicije na nov i jedinstven način.
Nosilac projekta je Narodni muzej Zrenjanin, a koordinatori su Jelena Gvozdenac Martinov, direktor Muzeja, i Tanja Graovac iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.
Kliknite na fotografiju da biste videli galeriju.

U utorak, 18. septembra sa početkom u 9 časova, na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" realizovaće se radionica u okviru projekta "Pametno čitanje" koju vodi Dunja Šašić, a gosti na radionici biće deca pripremno-predškolske grupe vrtića "Maslačak".
Dunja Šašić iz Novog Sada voditeljka je razvojno-kreativnih radionica "Oblutak" koje podrazumevaju jedinstven, sveobuhvatan program rada sa decom.
Projekat su podržali Mensa Srbije i izdavačka kuća Propolis Books.
Osnova radionice je interaktivno čitanje, a drugi, jednako važan deo je kreativno stvaranje najrazličitijim tehnikama rada.
Čitanjem se razvija razmišljanje i inteligencija, razvija i pažnja, promišljanje, empatija, razvija govor i bogati rečnik. U toku kreativnog dela deca misle da se igraju, a rade ozbiljne stvari: razvijaju veštine, koncentraciju, strpljenje, motoriku… upoznaju sebe i grade odnose sa drugima,
ističu organizatori.